در دنیای امروزی ثروتمند شدن با پس انداز به تنهایی ممکن نیست. امروزه فقط افرادی ثروتمند میشوند که هوش مالی خود را پرورش دهند. این موضوع قابل توجه افراد زیادی قرار گرفته، اما بسیاری از افراد به صورت دقیق و شفاف نمیدانند که هوش مالی چیست؟ و چگونه میتوانیم آن را در وجود خود پرورش دهیم. به همین دلیل مهمترین سؤال این است که هوش مالی چیست؟ هوش مالی هوشی است که هر فردی که آن را داشته باشد یا به دست آورد، میتواند به راحتی به درآمد مورد نظر خود دست یابد و زندگی خوبی از نظر اقتصادی و مالی برای خود فراهم کند. اگر شما هم تمایل به ثروتمند شدن دارید، در این مقاله با ما همراه باشید.
هوش مالی چیست؟
اگر بخواهیم هوش مالی را ساده تعریف کنیم، باید بگوییم که هوش مالی به معنای توانایی افراد در حل مشکلات و مسائل مالی خود و دیگران است. البته باید توجه داشته باشید که در این نوع هوش، مسأله اولویتبندی اهمیت بسیار زیادی دارد. به دلیل اینکه ممکن است مسأله مالی یک نفر افزایش درآمد باشد، ولی فرد دیگر از نظر درآمد بسیار عالی باشد، اما مشکلات هزینهای او را تحت فشار قرار داده و نمیتواند سرمایه مناسبی داشته باشد. در این صورت مسأله مالی این فرد کاهش و مدیریت هزینهها است.
افراد کمی دارای هوش مالی هستند و به همین دلیل وجود ثروتمندان در جهان کم است. کسانی که دارای این هوش هستند به راحتی رشد و پیشرفت میکنند. در بیشتر مواقع افراد ثروتمند و فقیر تفاوت چشمگیری با یکدیگر ندارند و تفاوت آنها در هوش مالی آنها است. کسانی که هوش مالی را در خود پرورش میدهند، بسیار راحتتر به درآمد ایدهآل خود میرسند. اگر فردی دارای هوش مناسبی در این زمینه باشد، میتواند از فرصتهای پیش رو بهترین استفاده را داشته باشد و تمام وقت خود را در حال دویدن به سمت دستیابی به پول نباشد. هوش مالی ارثی نیست و تمام افراد میتواند با روشهای مختلف به تقویت این ویژگی در خود بپردازند.
هوش انواع مختلف دارد و هر نوع آن یک کاربرد متفاوت در زندگی دارد. اگر میخواهید با هوش اجتماعی آشنا شوید، مقاله هوش اجتماعی چیست را از دست ندهید.
کاربرد هوش مالی چیست؟
تصمیمات مالی مانند پس انداز برای شرایط اضطراری، مدیریت هزینهها، سرمایهگذاری برای بازنشستگی و… میتوانند تأثیر زیادی بر رفاه مالی فرد بگذارد. نداشتن دانش و مهارتهای مالی لازم، باعث میشود افراد دست به اقداماتی بزنند که منجر به اشتباهات مالی و حتی از دست دادن بعضی فرصتها و ایجاد مشکلات مالی شود. ضریب هوشی مالی بالا در افراد باعث میشود که تصمیمات مالی آگاهتری بگیرند و منابع مالی خود را بهینه کنند. تنها به این صورت است که میتوانند از فرصتهایی که برای رشد ثروت دارند، استفاده کنند.
این هوش به افراد کمک میکند تا تفاوت مفاهیم و استراتژیهای مالی را درک کنند، ریسک هر سرمایهگذاری را ارزیابی کنند و انتخاب عاقلانه و آگاهانهای متناسب با هدف و اولویتهای مالی خود را داشته باشند. همچنین افراد را با مهارتهایی آشنا میکند تا هنگامی که با چالشهای مالی مثل مقابله با نوسانات بازار مدیریت بدهیها و برنامهریزی برای مالیات مواجه شدند، واکنش مناسبی نشان دهند.
اگر میخواهید بدانید هوش کلامی چیست به شما پیشنهاد می کنیم مقاله افزایش هوش کلامی را مطالعه کنید.
راه های تقویت هوش مالی
در برخی افراد هوش مالی یک استعداد ذاتی به حساب میآید، اما در نهایت میتوان با روشهای مختلف آن را ارتقا بخشید. در ادامه برخی از این روشها را مرور میکنیم:
- آموزش دیدن
- داشتن برنامه مالی منظم
- تقویت مهارتهای مدیریت سرمایه و پول
- تنوع در سرمایهگذاری
- مدیریت وامها
- برنامهریزی برای پرداخت مالیات
- محافظت و بیمه کردن سرمایه
- بررسی وضعیت مالی به طور پیوسته
- بهرهگیری از مشاورههای اقتصادی و مالی
- به روز کردن اطلاعات مالی
انواع هوش مالی
هوش مالی در زمینههای متفاوتی وجود دارد و هرکدام به نوبه خود اهمیت زیادی دارند. در ادامه با برخی از انواع آن آشنا میشویم.
1. هوش مالی در کسب درآمد بالا
این نوع هوش مالی با بررسی توانایی شما در به دست آوردن پول سنجیده میشود. شما زمانی میتوانید پول بیشتری را به دستآورید که با راههای کسب درآمد آشنا باشید.
2. هوش مالی در نگهداری پول
زمانی که شما به درآمد رسیدید، باید پول خود را در مقابل شکارچیان مالی محافظت کنید. شکارچیان شامل کارگزاریها، بانکداران، کسب و کارها و روابط دوستانه و کاری و… هستند که میتوانند پول شما را هدر دهند. این موارد در قالب خرید و فروش، سپرده، مالیات زیاد، قرض دادن، خرید با جنبه اسراف میتوانند پولتان را از چنگ شما در بیاورند.
3. هوش مالی در بودجه بندی پول
پیشنهاد رابرت کیوساکی برای بودجهبندی شامل موارد زیر است:
- کاهش مخارج زندگی
- افزایش درآمد
رابرت کیوساکی میگوید: کاهش مخارج زندگی در بلند مدت نتیجه مثبتتری خواهد داشت. به دلیل اینکه بسیاری از افراد وقتی اوضاع آن طور که میخواهند پیش نرود، به جای هزینه کردن تصمیم میگیرند که پولی خرج نکنند. در صورتی که اگر برای خرج کردن پول برنامهریزی درستی داشته باشید، میتوانید وضعیت را بهبود ببخشید.
4. هوش مالی در به کار بردن پول
به کار بردن پول یا خرج کردن پول باید بر اساس قانون و قواعد پیش رود. به کار بردن پول به این معنی است که بدانیم چگونه پولی را که پس انداز کردهایم به کسب ثروت بیشتری اختصاص دهیم.
5. هوش مالی در تقویت و افزایش دانش مالی
منظور از دانش مالی اطلاعاتی جزئی و دقیق از سرمایهگذاریهایتان است. دقت کنید که هوش اقتصادی پلی برای ثروتمند شدن است، پس بر اساس واقعیتها تصمیم بگیرید و از منابع معتبر استفاده کنید.
اگر میخواهید بدانید فروش مکمل چیست به شما پیشنهاد می کنیم مقاله بیش فروشی را مطالعه کنید.
هوش اقتصادی چیست؟
اولین بار آقای رابرت کیوساکی، هوش اقتصادی یا همان هوش مالی را مطرح کرد. رابرت کیوساکی هوش اقتصادی یا هوش مالی را به این صورت تعریف میکند:
به مجموعه تشخیص، تصمیم و اقداماتی که افراد در جهت مدیریت مالی زندگی خود و کسب و کارشان به کار میگیرند، هوش اقتصادی گفته میشود. به زبان سادهتر میتوان گفت به شیوههای کسب درآمد در زمان کم هوش اقتصادی گفته میشود. در واقع استعداد و دانش هر فرد در حل مسائل اقتصادی، ثروت آفرینی و مدیریت بحرانهای اقتصادی را هوش اقتصادی میگویند. خبر خوب این است که هوش اقتصادی مانند دیگر هوشهای انسان قابل تقویت و قابل ارزیابی است.
سخن پایانی
بهتر است این باور را داشته باشید که پول داشتن به تنهایی کافی نیست، مهم این است که راههای صحیح مصرف آن و حتی افزایش آن را بدانید. به همین دلیل در این مطلب اطلاعات کاملی درباره هوش مالی، کاربرد آن و روشهای تقویت آن ارائه شد تا بتوانید به مرور زمان به ثروت بالا برسید. در صورتی که سؤال یا ابهامی در مورد اینکه هوش مالی چیست و راهکارهای مؤثر برای افزایش آن داشتید، میتوانید با مشاوران مجموعه ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی و مشورت نمایند.
برخی سوالات متداول
هوش مالی چیست؟
اگر بخواهیم هوش مالی را ساده تعریف کنیم، باید بگوییم که هوش مالی به معنای توانایی افراد در حل مشکلات و مسائل مالی خود و دیگران است. البته باید توجه داشته باشید که در این نوع هوش، مسأله اولویتبندی اهمیت بسیار زیادی دارد. به دلیل اینکه ممکن است مسأله مالی یک نفر افزایش درآمد باشد، ولی فرد دیگر از نظر درآمد بسیار عالی باشد، اما مشکلات هزینهای او را تحت فشار قرار داده و نمیتواند سرمایه مناسبی داشته باشد. در این صورت مسأله مالی این فرد کاهش و مدیریت هزینهها است.
راه های تقویت هوش مالی چیست؟
آموزش دیدن، داشتن برنامه مالی منظم، تقویت مهارتهای مدیریت سرمایه و پول، تنوع در سرمایهگذاری، مدیریت وامها، برنامهریزی برای پرداخت مالیات، محافظت و بیمه کردن سرمایه، بررسی وضعیت مالی به طور پیوسته، بهرهگیری از مشاورههای اقتصادی و مالی، به روز کردن اطلاعات مالی