تابهحال افرادی را دیدهاید که بهشدت اهل عمل باشند و در تمام امور روزمرۀ خود از شواهد و موضوعات عینی کمک بگیرند و به نوعی حل مشکلات روزمرۀشان براساس واقعبینی باشد؟ و یا تاکنون با افرادی که در شغلشان بهشدت جدی هستند در تعامل بودهاید؟ چرا راه دور برویم؟ افرادی را در نزدیکی خود میشناسید که از انجام امور و فعالیتهای مکانیکی و جسمانی لذت ببرند؟ فکر میکنید دلیل این ویژگی شخصیتی چیست؟! بله! برخورداری از تیپ شخصیتی «واقعگرا» با گذر از مطالب تستهای استعدادیابی، در مقالۀ استعدادیابی هالند به خوبی با کلیات این شیوه از استعدادیابی آشنا شدیم و دریافتیم که تیپ شخصیتی واقعگرا، یکی از ۶ تیپ شخصیتی ارائه شده توسط هالند میباشد که طی این مقاله به بررسی تخصصی آن خواهیم پرداخت. توجه داشته باشید که بعد از استعدادیابی گاردنر، استعدادیابی هالند یکی از مهمترین و مؤثرترین شیوههای استعدادیابی محسوب میشود؛ پس با ما همراه باشید…
افرادی که در دستهبندی واقعگرا هالند(ویکی پدیا) قرار میگیرند، به افرادی عملکننده معروفاند. این دسته از افراد دوست دارند بهصورت عملی کار کنند. لازم به ذکر است که آنان تمایل بسیار زیادی به اطمینان و رقابت در موقعیتهای مختلف شغلی دارند و در فعالیتها و مشاغلی که ملزم به هماهنگی حرکتی، مهارت و قدرت دارند بسیار علاقهمند هستند و به نبوغ خاصی دست خواهند یافت. مدلهای ارائه شده توسط هالند، از شش شخصیت تشکیل شده که افراد هر جامعهای را در این شش دستۀ زیر، جای خواهد داد. 1:واقعگرا 2:جستجوگر 3:هنری 4:اجتماعی 5:جسور و سازنده 6:قراردادی افراد واقعگرا، بهجای گفتوگو کردن در مورد موارد گوناگون یا فکر کردن در مورد آن موضوعات، با اقدام به حل کردن خود آن موضوع، سعی بر برطرف کردن مشکلات دارند. آنان رویکردهای مشخص و از پیش تعیین شده را برای حل مسائل گوناگون، به تئوریهای انتزاعی و غیرقابل پیشبینی ترجیح خواهند داد. این دسته از اشخاص، تمایل بسیار زیادی دارند که بیشتر بر حوزههایی همچون علمی یا مکانیکی تمرکز داشته باشند تا در مسائلی از قبیل فرهنگی، زیباییشناسی، و… به همین منظور، در این مقاله به بررسی دقیقتری از نوع شخصیتی آنان خواهیم پرداخت:
اگر بخواهیم در دیدی کلی به افرادی که در این دستهبندی قرار میگیرند نگاهی داشته باشیم، باید عارض شویم: از جمله خصوصیات این تیپ شخصیتی، میتوان به مواردی همچون جدیت در کار، واقعبینی در امور گوناگون، مهارتهای مکانیکی، تفکرات عملی، قدرت جسمانی بالا، علاقه و هماهنگی در کارهای گوناگون، و… اشاره داشت. افراد واقعگرا عموماً زیاد در خصوص مسائل مختلف فکر نمیکنند و معمولاً سعی دارند تا با انجام و هدایت راهکارهای عملی، مسائل و مشکلات پیش آمده را حل کنند و به مرحله عمل برسانند. لازم به ذکر است که این دسته از افراد، بهعنوان افرادی عملگرا، فیزیکی، عینی، کنشی، ماشینی و ابزارگرا شناخته میشوند. این افراد علاقۀ بسیار زیادی به انجام فعالیتهایی که دربرگیرندۀ حل مشکلات و راهحلهای عملیاتی دارند و یا به قولی ترجیح آنها این است که بیشتر کارها و فعالیتها را با دستهایش انجام دهند. در این دسته تیپ شخصیتی، اغلب افرادی جای میگیرند که با دنیای حیوانات، گیاهان، موارد طبیعی از جمله چوب و… ارتباط بهتری برقرار میکنند. نکتۀ بسیار مهم در خصوص این دسته از افراد آن است که از مشاغلی که در محیط بسته انجام میشوند و به قولی امور دفتری را در بر میگیرند، تا حد بسیار زیادی گریزانند و اغلب ترجیحشان این است که در محیطی باز که معمولاً نیاز به همکاری و تعامل با سایر افراد نداشته باشند به فعالیت و انجام وظایف بپردازد. فرد واقعگرا، از روشهای قابل مشاهده و عینی بهره خواهند گرفت و از فعالیتهایی نظیر امور فکری، اجتماعی، هنری، و… اجتناب میکنند. آنها معمولاً افرادی با بدن عضلانی و خصوصیات اخلاقی همچون غیر اجتماعی، مادیگرا، بیریا، اهل عمل، خودمحور، رُک، صرفهجو، سرسخت، و… هستند و فعالیتهایی را که مستلزم داشتن مهارتهای جنبشی و در کل تحرک است را دوست دارند.
افراد واقعگرا، از قرار گرفتن در موقعیت کارهای شفاهی و هوشمندانه، اجتناب خواهند کرد. واقعگراها تا حد بسیار کمی دست به انجام کارهای خلاقانه میزنند و از طریق رشد و پرورش مهارتهای جسمانی خود، کمبودهای خود را در مهارتهایی نظیر مهارت اجتماعی و ذهنی، جبران خواهند کرد. این دسته از افراد بهعنوان افرادی پایدار، عملگرا و واقعبین توصیف خواهند شد و غالباً افرادی خجالتی هستند و با خواستهها و آرزوهای سایر افراد، خود را تطبیق خواهند داد. آنان عموماً ارزش خود را در پول، ثروت و مقام میبینند و روابط میانفردی برای آنها از اهمیت کمتری برخوردار است. در آخر لازم به ذکر است که یک فرد واقعگرا، در بیان احساسات و عواطف خود تا حد بسیار زیادی مقاومت میکند و اغلب دوست دارد دربارۀ فعالیتها و تخصصهای خود صحبت کند.
افراد واقعگرا، عموماً افرادی خوددار، مصر، واقعبین، جدی، انعطافناپذیر، مادیگرا، سرسخت و متواضع میباشند. البته لازم به ذکر است که مواردی که ذکر شد، تنها بخش کوچکی از خصوصیات و ویژگیهای آنان بهشمار میرود. در بخش قبلی، تا حدودی با برخی از ویژگیهای افرادی که در این دستهبندی از انواع تیپ شخصیتی قرار میگیرند، آشنا شدهاید. حال، در ادامه به بررسی اجمالی برخی دیگر از ویژگی این افراد خواهی پرداخت:
همانطور که گفته شد، مشاغلی که مناسب تیپ شخصیتی افراد واقعگرا میباشد، اغلب مشاغلی هستند که دربرگیرندۀ کارها و فعالیتهای عملی، مسائل و راهکارهای مربوط به دست میباشند. بهطورکلی این افراد به مشاغلی علاقه میورزند که در آن مکان با تجربیات بالایی روبهرو شوند و تا حد بسیار زیادی از فعالیتهای آموزشی و درمانی اجتناب خواهند کرد. این تمایلات رفتاری آنها، ممکن است منتهی به امور الکتریکی و فنی شود و در ادامه منجر به کمبود در امور اجتماعی و تربیتی خواهد شد.
هر یک از افراد هر جامعه، دارای تیپهای شخصیتی متفاوتی از هم هستند و اساسیترین موضوعی که بسیاری از افراد را به خود درگیر کرده، عدم شناخت و آشنایی با شخصیت شغلیشان میباشد. ما در این مقاله سعی داشتهایم تا تمامی موارد و نکاتی که مربوط به شخصیت واقعگرا میباشد را به طور مختصر و مفید ارائه دهیم تا شما کاربران محترم را در شناخت تیپ شخصیت شغلیتان یاری دهیم. در آخر، لازم به ذکر است که اگر شما مخاطبین عزیز هم جزء آن دسته از افرادی هستید که دارای شخصیت شغلی واقعگرا هستید، تمامی موارد و مطالبی که طی این مقاله ارائه گردیده را مجدداً مطالعه بفرمایید و از نکات و مواردی که توجه شما را به خود جلب میکند نُتبرداری کنید.
درصد مطالعه مقاله