همانطور که در مقالۀ استعدادیابی هالند به آن اشاره کردیم، هالند معتقد بود افراد بهطورکلی در ۶ دستۀ کلی قرار میگیرند که تیپ شخصیتی اجتماعی، یکی از این ۶ تیپ شخصیتی میباشد. حال سؤال این است که تیپ شخصیتی اجتماعی چیست؟! تابهحال افرادی را دیدهاید که در اولین برخورد با خوشرویی با شما برخورد کنند بهطوری که انگار مدت بسیار طولانی شما را میشناسد؟ تاکنون با افرادی برخورد داشتهاید که بهشدت اجتماعی باشند و تا حد بسیار زیادی از ارتباط با انسانها لذت ببرند و این عمل برایشان نوعی تفریح و حتی امری روزمره محسوب گردد؟ اگر مقالۀ استعدادیابی گاردنر و انواع هوش ارائه شده در آن را مطالعه کرده باشید، متوجه خواهید شد که این تیپ شخصیتی ارتباط بسیار زیادی با هوش برونفردی دارد. اینها تنها بخش بسیار کوچکی از خصوصیات این تیپ شخصیتی میباشد؛ برای کسب اطلاعات بیشتر و صدالبته دقیقتر، در مقالۀ تیپ شخصیتی اجتماعی هالند با ما همراه باشید…
تجربیات و مطالعات صورت گرفته در خصوص تیپ شخصیتی اجتماعی نشان میدهد: یک فرد اجتماعی، به فعالیتهایی که به پیامدهای آن، اداره کردن سایر افراد بهمنظور آگاهی بخشیدن، تعلیم دادن موضوعات مختلف، رشد، مسائل درمانی، راهنمایی، و… منتهی میگردد، علاقۀ بسیار زیادی دارند. مدلهای ارائه شده توسط هالند(ویکی پدیا)، از شش شخصیت تشکیل شده که افراد هر جامعهای را در این شش دستۀ زیر، جای خواهد داد. 1:واقعگرا 2:جستجوگر 3:هنری 4:اجتماعی 5:جسور و سازنده 6:قراردادی این دسته از افراد، تا حد بسیار زیادی از فعالیتهای صریح، مرتب، سازمانیافته، و… علاقهمندند که تمامی این موارد به مواد، ابزار، ماشینها، و… منتهی خواهد شد. لازم به ذکر است که تمامی این تمایلات رفتاری، هرکدام در جایگاه خود منتهی به کسب صلاحیتهایی در روابط انسانی از جمله هوش میانفردی، آموزشی و کمبودی خواهد شد.
افرادی که در این دستهبندی از انواع تیپ شخصیتی قرار میگیرند، همانطور که از عنوان تیپ شخصیتی آنها معلوم است، در اولین تعریف افرادی بسیار اجتماعی هستند و علاقۀ زیادی به ارتباطگیری با مردم دارند. بهطوری که بازده بالایی را در کار کردن با سایر افراد ارائه خواهند داد. این امر بدین منظور است تا سایر افراد را مطلع و آگاه سازند و به قولی به دیگران کمک کنند، تعلیم دهند، رشد دهند و… این دسته از افراد، مهارت کلامی بسیار بالایی دارند. اگرچه آنها اداره کردن دیگران را به نیت آگاهی دادن، تعلیم، رشد، درمان، راهنمایی، و… انجام میدهند، از فعالیتهای صریح، مرتب و سازمان یافته که نیاز به بهرهگیری از ابـزارآلات و ماشینآلات باشد، دوری خواهند کرد. با توجه به مواردی که گفته شد، کمبود در مهارتهای فنی، از جمله خصوصیات تیپ شخصیتی اجتماعی بهشمار میرود. لازم به ذکر است که این خصوصیات، بهمنظور خودداری آنان از موقعیتهای مربوط به خصوصیات واقـعگرایی یا به قولی موقعیتهای فنی و عملی، پدید میآید. با پیشرفت تکنولوژی، پیشرفت علوم مطالعاتی نیز گسترش یافت. در پی گسترش علوم مطالعاتی، مبحثی تحت عنوان جهانبینی ارائه گردید که از دیدگاه جهانبینی، افرادی به تیپ شخصیتی اجتماعی، از انعطافپذیری بسیار بالایی برخوردارند؛ بهطوری که این خصوصیت آنان، در سطح جهان مشهود است. آنان با برخورداری از ویژگی تفاهـم، روحیۀ همکاری و همچنین نشان دادن صمیمیت خود، از سایر افراد قدردانی خواهند کرد. نکتۀ بسیار مهم در خصوص این دسته از افراد آن است که برای نفوذ اجتماعی، انسانی و مذهبی اهمیت ویژهای قائل هستند و در مسائلی همچون معاشرت با سایر افراد، روحیۀ همکاری و همیاری را از خود نشان خواهند داد. افرادی که در این طبقه از انواع تیپ شخصیتی قرار دارند، افرادی مسئولیتپذیر یا به قولی مسئول و همچنین بشردوست هستند و قراردادهای وضع شده در اجتماع را با کمال میل میپذیرند. این دسته از افراد علاقۀ زیادی به مسائل آموزشی و درمانی از خود نشان میدهند و به اموری از جمله مسائل فنی و ماشینی، بیتفاوت هستند و بهنوعی از انجام دادن و فعالیت در آن حیطه، لذت نخواهند برد.
قطعاً تا کنون، تا حدودی با برخی ویژگیهای مربوط به تیپ شخصیتی اجتماعی آشنا شدهاید. در ادامه به بررسی دقیقتری از ویژگیهای این دسته از افراد خواهیم پرداخت:
در ادامه به معرفی اجمالیتری از ویژگیهای این دسته از افراد خواهیم پرداخت:
نکتۀ بسیار جالب در خصوص این دسته از افراد آن است که در خصوص خودشان دیدگاهی دارند که در ادامه به معرفی برخی از این دیدگاهها خواهیم پرداخت:
همانطور که طی این مقاله، به تمامی ویژگیهای مربوط به این تیپ شخصیتی اشاره شد، تا حد بسیار زیادی از مشاغل مرتبط با شخصیتشان، قابل حدس میباشد؛ منتها لازم است در این قسمت به بررسی تخصصیتری از مشاغل مربوط به این تیپ شخصیتی بپردازیم. آنها اغلب مشاغل یا موقعیتهایی که گرایش بیشتری به سبک هنری دارند را به سایر مشاغل ترجیح خواهند داد؛ زیرا در چنین موقعیتهایی قادر به انجام اموری هستند که در آن از انجام فعالیتهایی که مقتضی مشاغل باشد و یا به سبک واقعگرایانه نزدیک باشد، دور خواهند بود. همانطور که تا حدودی به آن اشاره شد، افرادی که در این دستهبندی از انواع تیپ شخصیتی قرار میگیرند، علاقهمند به مشاغلی هستند که بتوانند در آن به دیگران کمکرسانی کنند و بهنوعی، یادگیری و توسعه فردی را ارتقا بخشند. آنان اغلب ترجیح میدهند ارتباطات گستردهای برقرار کنند تا این که با اشیا، ارقام و ماشینآلات سروکار داشته باشند. آنها معمولاً علاقۀ بسیار زیادی به تدریس کردن دارند. در ادامه به معرفی برخی از مشاغل مرتبط با تیپ شخصیتی اجتماعی خواهیم پرداخت:
طی این مقاله، با بسیاری از ویژگیها و گرایشات مربوط به تیپ شخصیتی اجتماعی آشنا شدهاید. پس مطالعه و بررسی موارد ذکر شده، وقت آن میرسد که معیارهای ذکر شده را با خصوصیات اخلاقی، رفتاری و گرایشات خود تطبیق دهیم. در آخر این سؤال مطرح است که تا چه حد از خصوصیات تیپ شخصیتی اجتماعی را درون خود میبینید؟ آیا برخورداری شما از این تیپ، تا حدی است که شما را مستعد فعالیت در این زمینه کند؟ اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که تیپ شخصیتی اجتماعی غالبی دارید، به هیچ وجه خود را از فعالیت در این زمینه محدود نکنید و با کمک مطالب ذکر شده، در پی کشف خصوصیات و موارد جدیدی از خود باشید.
درصد مطالعه مقاله