بسیاری از افراد تفاوت علاقه و استعداد را نمیدانند و این دو مفهوم را با یکدیگر اشتباه میگیرند و حتی هستند کسانی که این دو مفهوم را از یکدیگر جدا نمیبینند و فکر میکنند هر دو آنها در اصل یک موضوع واحد هستند؛ در صورتی که اصلاً اینطور نیست. در واقع علاقه و استعداد تعاریف کاملاً جداگانهای دارند که با دانستن آنها میتوانید مسیر زندگی خود را تغییر داده و به سمت پیشرفت و تعالی قدم بردارید.
در این مقاله سعی داریم به سؤال (فرق علاقه و استعداد چیست؟) پاسخ داده و به تفاوتهای اصلی این دو مفهوم اشاره کنیم.
خلاصه ای از تعریف استعداد و علاقه
همانطور که در مقدمه نیز اشاره کردیم، فرق بین علاقه و استعداد در تعاریف مشخصی که از آنها داریم نهفته است. قبل از آنکه به تفاوتهای این دو واژه برسیم، بهتر است که تعریفی دقیق از آنها را در ذهنمان داشته باشیم.
تعریف استعداد: استعداد در سادهترین تعریف، به توانایی یادگیری سریعتر و اجرای بهتر یک مسئله در کمترین زمان ممکن گفته میشود. بهعنوانمثال، فردی که استعداد موسیقایی دارد تنها با مدتزمان کمی تمرین یک ساز مشخص، میتواند شاهد بازدهی خوبی باشد. اما فردی که استعداد خاصی در این زمینه ندارد شاید مجبور باشد دوبرابر فرد اول زمان و انرژی صرف کند تا به نتیجهای قابلقبول برسد.
تعریف علاقه: همه ما به موارد مشخصی در زندگی شخصیمان علاقه داریم. علاقه به زبان ساده یعنی میل باطنی فرد برای انجام یک کار یا تجربه حسی لذتبخش. اگر از ما بپرسند به چه چیزی علاقه دارید، احتمالاً گزینههای زیادی را برای مطرحکردن خواهیم داشت. علاقه به موسیقی، ورزش، نویسندگی، پیادهروی، خوابیدن، بازیکردن و… از عمده علایقی هستند که از دیگران میشنویم. اما سؤالی که به وجود میآید این است که تفاوت علاقه و استعداد دقیقاً در چیست؟
[irp posts=”17264″ ]
فرق علاقه و استعداد چیست؟
حالا که با تعریف ساده دو مفهوم علاقه و استعداد آشنا شدهایم، میتوانیم درباره تفاوتهای آنها نیز سخن بگوییم. در ادامه ده مورد از تفاوتهای استعداد و علاقه را برایتان شرح دادهایم.
1. اولین تفاوتی که بین این دو مفهوم مشهود است، مسئله رغبت و کشش فرد برای انجام یک کار است. فردی که به ساززدن علاقه دارد باانگیزه بیشتری به سمت هدف خود گام برمیدارد. اما در نقطه مقابل اگر فردی به ساززدن علاقه خاصی نداشته و حتی آن را امتحان هم نکرده باشد، هیچوقت نخواهد فهمید که در استعداد دارد یا نه. در واقع رغبت افرادی که به یک کار علاقه دارند بیشتر از کسانی است که صرفاً در یک کار استعداد دارند؛ اما علاقهای به انجام آن نشان نمیدهند.
2. در تعریف علاقه و استعداد هم گفتیم که افرادی بااستعداد بالا، زمان کمتری را صرف یادگیری و انجام یک کار میکنند. این در حالی است که افراد با علاقه، باید انرژی و زمان بسیار بیشتری برای یادگیری و انجام همان موضوع صرف کنند؛ چرا که استعداد آن کار را ندارند.
3. کافی است مقداری دقت کنید تا متوجه شوید که علایق ما بهشدت به محیط اطراف و فضای حاکم بر زندگی ما وابسته هستند. بگذارید اینگونه مثال بزنم: فردی که در خانوادهای ورزشکار بزرگ میشود و از کودکی رفتارهای ورزشی و سبک زندگی سالم را مشاهده میکند، احتمالاً بیشتر به ورزش و این سبک زندگی علاقه نشان میدهد. یا فردی که از دوران کودکی به مسافرتهای گوناگون میرفته، احتمالاً علاقه بیشتری به سفر و گردشگری خواهد داشت؛ بنابراین علاقه ما تحتتأثیر عوامل بیرونی قرار میگیرد و ما کنترل کاملی بر روی آنها نداریم. در صورتی که استعداد اینگونه عمل نمیکند. استعداد ما توانایی ذاتی و درونی ما برای انجام برخی کارها است و از عوامل خارجی الگو نمیگیرد.
4. علایق ما بهسادگی قابلتشخیص هستند. اگر از شما بپرسند به چه چیزهایی علاقه دارید احتمالاً لیست بلندبالایی را تحویل خواهید داد. چرا که دقیقاً میدانید به چه چیزهایی علاقه داشته و چه چیزهایی را دوست ندارید. اما اگر درباره استعداد سؤال کنند، کمی مکث خواهید کرد. شاید حتی ندانید در چه چیزی استعداد دارید و هنوز هم آن را کشف نکرده باشید. در نتیجه تشخیص استعداد پیچیدهتر و سختتر از علایقمان است.
اگر میخواهید درمورد آزمون استعدادیابی اطلاعاتی داشته باشید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله
آزمون استعدادیابی چیست رامطالعه کنید.
5. استعداد یک نوع توانایی محسوب میشود. طبیعتاً این توانایی در هر کسی وجود ندارد و نمیتوان بهراحتی آن را به هر شخصی منتقل کرد. چرا که ممکن است فرد حتی علاقهای به آموختن آن توانایی خاص نداشته باشد.
6. بهعنوان ششمین تفاوت علاقه و استعداد، میتوان به تغییرپذیر بودن علاقه اشاره کرد. همانطور که در بخشهای قبل گفتیم: “علاقه تحتتأثیر عوامل بیرونی است”؛ بنابراین بهسرعت میتواند تغییر کند؛ در صورتی که استعداد کاملاً ثابت بوده و با تغییر شرایط محیطی، تغییر نمیکند.
7. استعداد بهصورت ذاتی و وراثتی به ما منتقل میشود. در صورتی که علاقه اینطور نیست. فرض کنید خانوادهای وجود دارد که نسلها به کار کوزهگری مشغول هستند. فرزند این خانواده با اینکه استعداد کوزهگری را دارد، اما هیچ علاقهای به این کار نشان نداده و میخواهد مسیر شغلی دیگری را برای خود انتخاب کند.
8. استعداد را میتوان پرورش داد. اگر فردی در زمان کودکی استعدادیابی شود، میتوان تواناییهای او را تا حد زیادی گسترش داد. اما علاقه بهتنهایی برای رشد در یک مسیر کافی نیست.
9. استعداد بهمرورزمان از بین نمیرود؛ اما علاقه اینطور نیست. اگر در کاری استعداد داشته باشیم، حتی اگر آن کار را به مدت خیلی زیادی انجام ندهیم، باز هم قادر به انجام درست آن بوده و میتوانیم در آن رشد خوبی داشته باشیم. اما علاقه ما بهمرورزمان نسبت به مسائل مختلف کمرنگتر میشود.
10. تا کنون با ۹ مورد فرق بین علاقه و استعداد آشنا شدهاید. بهعنوان آخرین تفاوت این دو مفهوم باید به این نکته اشاره کنیم که استعداد، در انجام کارها خلاصه میشود؛ درحالیکه علاقه میتواند به هر چیزی نسبت داده شود و تنها مربوط به انجام کار مشخصی نیست. امیدواریم که این مطلب در تعریف هرچه بهتر دو مفهوم استعداد و علاقه، موفق بوده باشد.
اگر می خواهید در مورد استراتزی عملیاتی بیشتر بدانید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله
استراتژی عملیاتی چیست را مطالعه کنید.
[irp posts=”17283″ ]
کلام آخر
گفتیم علاقه و استعداد دو مفهوم متفاوت هستند، علاقه بهشدت متمایلشدن یا علاقهمند شدن به فعالیت یا موضوع خاصی است و شامل علاقه به کارهایی میشود که به آنها گرایش دارید، در نهایت علاقه به معنای میل به انجامدادن یا آشناشدن با چیزی است.
اما استعداد به
میزان توانایی شما برای یادگیری یا انجام کار خاصی اشاره دارد. این میتواند شما را متمایل به اجرای فعالیت بهتر کند. برای مثال، یک استعداد در هنر، ریاضیات یا موسیقی میتواند مشخص کند که شما قابلیت بیشتری در این زمینه دارید و احتمالاً به بهترین شکل در آن عمل میکنید.
عموماً، علاقه میتواند گام ابتدایی برای یادگیری یک مهارت باشد، درحالیکه استعداد میتواند ظرفیت بیشتری برای بهبود و رشد در آن مهارت را نشان دهد. مهم است که با وجود تفاوت علاقه و استعداد، شما از هر دو استفاده کنید و در زمینههایی که به آن علاقه دارید و استعداد دارید تلاش کنید.