• بهبود فردی
  • نویسنده:
  • زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۶/۱۱

 10 تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی + اهمیت آن

امروزه رعایت زبان بدن در مصاحبه شغلی می‌تواند درصد پذیرفته‌شدن شما را تا حد زیادی بالاتر ببرد. در حقیقت برخوردار بودن از زبان بدنی مناسب، نشان‌دهنده اعتمادبه‌نفس بالای افراد است؛ بنابراین رعایت‌کردن نکاتی کلی، می‌تواند بر روی آینده شغلی و حتی روابط دوستانه شما با سایرین نیز تأثیرگذار باشد. اگر می‌خواهید درباره اهمیت زبان بدن در مصاحبه شغلی اطلاعات جامعی به دست آورده و از تکنیک‌های کاربردی جهانی بهره ببرید، پیشنهاد می‌کنم این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
 زبان بدن در مصاحبه کاری، عنصری غیرقابل‌ انکار
همان‌طور که می‌دانید در دنیای امروز، برقرارکردن ارتباط مؤثر با دیگران بسیار مهم و حیاتی است. برای پذیرفته‌شدن در فضای کاری، افرادی که از زبان بدن پیشرفته‌ای برخوردار هستند، اولویت اول مدیران خواهند بود؛ بنابراین باید بدانید که از کدام تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی استفاده کنید، تا احتمال پذیرفته‌شدنتان بالاتر برود. در ادامه قصد داریم ۱۰ مورد از بهترین تکنیک‌های زبان بدن را برایتان شرح دهیم تا با تمرین آن‌ها، به هدف‌های شغلی موردنظرتان دست یابید.
تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی

 ١٠ تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی

قطعاً می‌دانید که زبان بدن قوانین و تکنیک‌های زیادی در شرایط مختلف دارد. اما اگر بخواهیم درباره ۱۰ مورد از تکنیک‌های زبان بدن در مصاحبه شغلی سخن بگوییم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
1. قاطعانه و محکم قدم بردارید.
شاید این نکته را شنیده باشید که افراد در ۳ ثانیه اول که با کسی روبرو می‌شوند، او را قضاوت می‌کنند؛ بنابراین وقتی می‌خواهید وارد اتاق مصاحبه شوید، قفسه سینه خود را کمی بالا برده و قاطعانه قدم بردارید. البته توجه داشته باشید منظور ما از قاطعانه این نیست که پاهایتان را بر روی زمین بکوبید و اعلام جنگ کنید. کافی است به توانایی‌هایتان باور داشته و با اعتمادبه‌نفس وارد اتاق شوید. همین که قفسه سینه‌تان را بالا برده و شانه‌هایتان را به نشانه ضعف پایین یا بالا نبرید، کافی است.
اگر میخواهید در مورد مصاحبه شغلی و نمونه های آن اطلاعات بیشتری داشته باشید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله سؤالات روانشناسی در مصاحبه شغلی را مطالعه کنید.
2. راحت بنشینید و تکیه دهید.
 بسیاری از افراد وقتی مصاحبه کاری خود را شروع می‌کنند ناخودآگاه به جلو خم شده و شانه‌هایشان به بالا می‌رود. این اتفاق به دلیل وجود استرس یا عدم اعتمادبه‌نفس رخ می‌دهد. اما شما باید خودتان را کنترل کنید، ستون فقراتتان را صاف و سعی کنید به پشتی صندلی تکیه دهید. همچنین فراموش نکنید که نباید بیش از حد راحت بنشینید و بهتر است حالتی رسمی داشته باشید.
[irp posts=”17421″ ]
3. از دستانتان غافل نشوید.
 یکی از ارکان اصلی زبان بدن در مصاحبه کاری، استفاده از دستان در هنگام صحبت‌کردن است. سعی کنید از هر دو دستتان در هنگام صحبت‌کردن استفاده کنید. به یاد داشته باشید که ریتم تکان‌دادن دستانتان را کنترل کرده و در برخی اوقات آن‌ها را آرام‌تر و با سرعت عادی تکان دهید. البته باید توجه داشته باشید که زیاده‌روی‌کردن در استفاده از این تکنیک می‌تواند نشان‌دهنده استرس باشد؛ بنابراین شما می‌بایست نسبت به حرکات دستانتان آگاهی و کنترل کافی را داشته باشید.
4. از نشان‌دادن دستانتان نترسید.
 اکثر افراد از اینکه دستانشان را بالا آورده و با تکان‌دادن دستانشان شروع به صحبت کنند، احساس خوبی نداشته و بعضاً احساس ترس می‌کنند. لازم به ذکر است که نشان‌دادن کف دستانتان به مخاطب، به آن‌ها احساس راحتی می‌دهد؛ پس نگرانی کنار گذاشته و سعی کنید طبیعی این کار را انجام دهید. اگر حس می‌کنید انجام چنین کاری برایتان سخت و غیرطبیعی است، روبروی آینه بایستید و با خودتان صحبت کنید؛ درعین‌حال از این تکنیک استفاده کرده تا بدنتان به آن عادت کند.
5. ارتباط چشمی مناسب برقرار کنید.
 یکی دیگر از ویژگی‌های افرادی که زبان بدن خوبی دارند، ارتباط چشمی مناسبی است که با دیگران برقرار می‌کنند. سعی کنید چشمانتان را بیش از حد درشت نکنید و خیلی طبیعی به چشمان مصاحبه‌کننده نگاه کنید. همچنین خیره‌شدن بیش از حد هم کار حرفه‌ای نیست. سعی کنید به‌نوبت به اجزای صورت طرف مقابلتان نگاه کنید. همچنین می‌توانید هر چند ثانیه نگاهتان را به اطراف بیندازید تا احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
اگر میخواهید در مورد مصاحبه شغلی اطلاعات بیشتری داشته باشید و بدانید درآن چگونه موفق شوید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله موفقیت در مصاحبه شغلی را مطالعه کنید.
اهمیت زبان بدن در مصاحبه شغلی
6. حرف مصاحبه‌کننده را با سر تأیید کنید.
 این تکنیک زبان بدن در مصاحبه شغلی و در بسیاری از شرایط دیگر به کار می‌رود. کافی است حرف‌های طرف مقابلتان را با تکان‌دادن آهسته سر و هر چند ثانیه یک‌بار تأیید کنید. همچنین پلک‌زدن آرام و طبیعی نیز در هنگام تکان‌دادن سر می‌تواند تأثیرگذاری بیشتری داشته باشد. توجه داشته باشید که پلک‌زدن بیش از حد وجهه خوب و زیبایی نخواهد داشت، بنابراین نیازی نیست تمرکز زیادی بر روی انجام این کار داشته باشید؛ فقط طبیعی رفتار کنید.
7. پاهایتان را تکان نداده و روی زمین بگذارید.
 یکی از نکاتی که باید درباره زبان بدن در مصاحبه شغلی رعایت شود، تکان‌ندادن پاها است. اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در هنگام استرس و اضطراب ناخودآگاه پاهایشان را تکان داده و بالا و پایین می‌کنند، شاید بهتر باشد کمی بیشتر بر روی این تکنیک تمرکز کنید. در واقع در مصاحبه شغلی هر چیزی که نشان‌دهنده استرس و عدم اعتمادبه‌نفس شما باشد، مناسب نبوده و بهتر است به فکر رفع آن باشید. در هنگام مصاحبه هر وقت متوجه لرزش یا تکان‌های بی‌دلیل در پاهایتان شدید، نفس عمیقی کشیده و سعی کنید مقداری بر روی صندلی جابه‌جا شوید تا احساس راحتی به بدنتان باز گردد.
8. نفس عمیق کشیده و با آرامی شروع به صحبت کنید.
 یکی از روش‌هایی که می‌تواند استرس را از شما دور سازد، استفاده از همین تکنیک است. قبل از شروع مصاحبه چند نفس عمیق کشیده، سپس وارد اتاق شوید. همچنین قبل از پاسخگویی به سؤالات نیز از همین روش بهره ببرید تا سیستم عصبی‌تان آرام شده و اضطراب شما کاهش یابد.
[irp posts=”17377″ ]
زبان بدن در مصاحبه شغلی چیست
9. تندتند حرف نزنید.
 سریع صحبت‌کردن می‌تواند نشانه ترس یا عجله ما انسان‌ها باشد. برای اینکه اعتماد به نفستان را به نمایش بگذارید کافی است کلمات را شمرده‌شمرده ادا کنید. همچنین مکث‌کردن کوتاه قبل از جواب به سؤالات طرف مقابل، بر نظر آن‌ها تأثیر مثبت خواهد گذاشت.
اگر می خواهید درمورد تفاوت علاقه و استعداد بیشتر بدانید به ما پیشنهاد می کنیم مقاله ” فرق بین علاقه و استعداد چیست ” را مطالعه کنید.
10. نباید مثل ربات رفتار کنید.
 زبان بدن در مصاحبه شغلی به معنای رفتار رباتی نیست. به بدنتان اجازه دهید که آزادانه عمل کند. تنها کاری که باید بکنید این است که از رفتارهایی که نشان‌دهنده استرس هستند جلوگیری کرده و طبیعی جلوه کنید. امیدواریم که با خواندن این مقاله، به اهمیت زبان بدن در مصاحبه شغلی پی برده و شاهد بهترین نتایج ممکن در مصاحبه‌های پیشروی خود باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *