به طور حتم، همه گروههایی که در مسیر رسیدن به اهدافی بزرگ گام برمیدارند، نیازمند الگو و فردی راهنما هستند تا از آن کمک گرفته و بهعنوان رهبر به او تکیه کنند. این مسئله در عرصه کسبوکار نیز بسیار حائز اهمیت بوده و در واقع رهبری کسب و کار میتواند مسیر موفقیت سازمانها را بسیار هموارتر کند. اما سؤالی که در اینجا پیش میآید این است که (رهبری کسبوکار چیست؟) و رهبرها چه ویژگیهایی را دارا هستند؟ در این مطلب قصد دارید به ویژگی های یک رهبر استاندارد و خوب اشاره کرده و درباره ماهیت رهبر کسبوکار اطلاعاتی را در اختیارتان بگذاریم.
رهبری کسب و کار چیست
شاید برخی افراد وقتی بحث رهبر به میان میآید، فردی بداخلاق و سخت را در نظر دارند که تنها به دنبال انجام بیچونوچرای دستورات است؛ اما رهبری مناسب و استاندارد خواهد بود که ویژگیهای اخلاقی و کاری خاصی را دارا باشد. در واقع ماهیت رهبری کسب و کار در موارد زیادی خلاصه میشود. جملهای معروف برای تعریف رهبران وجود دارد که میگوید، رهبران کاردرست را انجام میدهند و مدیران کارها را درست انجام میدهند. در واقع رهبران کسبوکار، بهتمامی اعضای سازمان کمک میکنند که کارها را بهدرستی به سرانجام برسانند. به عبارتی دیگر، رهبر کسبوکار درست همانند سکان کشتی عمل کرده و با انجام کاردرست و لازم، گروه را به اهداف موردنظر نزدیکتر میکند.
ناگفته نماند که رهبران از مهارتهای مدیریتی که دارند، برای رسم کردن نقشه راه و هموارتر کردن مسیر موفقیت گروه خود بهره میبرند. در ادامه به موضوع (ویژگی رهبر کسب و کار) میپردازیم.
[irp posts=”17693″ ]
معرفی ویژگی های اساسی رهبر کسب و کار
همانطور که میدانید رهبران تفاوت آنچنان با سایر افراد نداشته و تنها به دلیل برخورداری از برخی صفات و ویژگیها، فرد بهتری برای الهامگیری هستند. در واقع فرقی نمیکند در چه شغل و مقامی باشید؛ اگر از چنین ویژگیهایی برخوردار باشید میتوانید بهعنوان رهبر گروه شناخته شده و بهتمامی افراد برای رسیدن به اهداف فردی و گروهی یاری برسانید. رهبران به دلیل روحیه مثبتی که دارند بسیار الهامبخش بوده و به سایر افراد و کارمندان انگیزه میدهند؛ همچنین آنها را برای انجام کاردرست و حتی رسیدن به اهداف کوچک، تشویق میکنند.
اگر میخواهید بدانید بوم مدل کسب و کار چیست به شما پیشنهاد می کنیم مقاله
بوم مدل کسب و کار را مطالعه کنید.
بهطورکلی ویژگی رهبر کسبوکار در موارد زیر خلاصه میشود:
مسئولیتپذیری: شاید بتوان گفت که مهمترین ویژگی رهبران مسئولیتپذیری آنها بهحساب میآید. رهبران مسئولیت تمامی اتفاقات را در مسیر رشد و پیشرفت میپذیرند. اگر یک رهبر نتیجه مورد انتظار را توسط گروه خود کسب کند، اعضای تیم را تشویق و به آنها انگیزه میدهد؛ همچنین اگر نتیجه مورد انتظار رهبر و اعضای تیم نباشد، رهبر مسئولیت تمامی اشتباهات را قبول کرده و در مقابل نظرات اعضا، انتقادپذیر است. چنین فردی میتواند بهعنوان الگویی مناسب برای تمامی افراد گروه به شمار رفته و آنها را برای انجام کارهای بزرگتر آماده کند.
اعتمادبهنفس: دومین ویژگی که میخواهیم به آن بپردازیم، اعتمادبهنفس رهبران است. یکی از وظایف رهبران، ایجاد انگیزه در اعضای گروه بوده و برای اینکه بتوانند این کار را بهدرستی انجام دهند به اعتمادبهنفس بالا احتیاج دارند. همچنین با استفاده از اعتمادبهنفس، رهبران میتوانند به مشکلات و موانع احتمالی موجود در راه غلبه کنند. اصولاً رهبران برای بالا نگهداشتن اعتمادبهنفس خود دست به انجام تمریناتی ساده میزنند؛ مانند تمرین سخنرانی در جمع و تلاش برای پاسخگویی به سؤالات اعضای تیم.
خلاقیت: از دیگر ویژگیهای رهبران نمونه میتوان به خلاقیت بالای آنها اشاره کرد. رهبران موفق نهتنها از سایر افراد الگوبرداری نمیکنند، بلکه تلاش میکنند در انجام کارها خلاقیت به خرج داده و نوآوری داشته باشند. داشتن ذهنی خلاق، در پیداکردن راهحلها و راهبردهای جدید به رهبران کمک بسیاری کرده و آنها را به اهدافشان نزدیک و نزدیکتر میکند. رهبران خلاق برای تمامی مشکلات و موانع احتمالی راهکاری در نظر دارند و میدانند چگونه آنها را کنار بگذارند.
اگر میخواهید درمورد مزایا و معایب تبلیغات اینترنتی بیشتر بدانیدبه شما پیشنهاد می کنیم مقاله
مزایای تبلیغات اینترنتی را مطالعه کنید.
داشتن دانش کافی: طبیعتاً افرادی که درباره شغل و کار خود اطلاعات و دانش لازم را ندارند، نمیتوانند بهعنوان رهبر شناخته شوند. رهبران از زیروبم کار خود و اعضای گروه آگاه بوده و از دانش لازم و کافی در این زمینه برخوردار هستند.
قابلیت تطبیقپذیری بالا: از دیگر ویژگیهای رهبران موفق، میتوان به تطبیقپذیری خوب آنها اشاره کرد. در واقع رهبری کسب و کار بدون این ویژگی کار بسیار دشوار و حتی غیرممکنی خواهد بود. رهبران میبایست در برابر هر تغییر ناگهانی در اهداف و برنامهها آماده باشند. قدرت یک رهبر در ویژگی تطبیقپذیری و ایجاد هماهنگی آن بین کارکنان خلاصه میشود. رهبران قدرتمند در برابر تغییرات مقاومت نکرده و با استقبالکردن از آنها، مسیرهای جدیدی برای رسیدن به اهداف کشف میکنند.
صبر و حوصله زیاد: مسلماً راه رسیدن به موفقیت طولانی بوده و نمیتوان انتظار داشت که در کمترین زمان به اهدافمان دست یابیم. رهبران این مسئله را بهخوبی درک کرده و برای رسیدن به نتایج دلخواه، عجله نمیکنند. ناگفته نماند که صبر بالای رهبران باعث نظم بیشتر در انجام کارها شده و تیم را با هرج و مرجهای ناخواسته روبرو نمیکند.
ریسکپذیری، عاملی حیاتی برای رشد: یکی از حیاتیترین ویژگیهایی که رهبران از آن برخوردار هستند، قابلیت ریسکپذیری آنها نام دارد. رهبران در طول رهبری خود با موقعیتهای حساسی روبرو شده و مجبور به تصمیمگیری میشوند. رهبران موفق با این موقعیتها آشنا هستند و میدانند در چنین شرایطی باید چه واکنشی از خود نشان دهند. رهبران در شرایط حساس اصولاً با رفتاری قاطع و محکم نسبت به تصمیمگیری اقدام میکنند تا الگو مناسبی برای اعضای تیم خود بهحساب بیایند.
ویژگیهایی که در این بخش به آنها پرداختیم جزء اساسیترین ویژگیهای یک رهبر نمونه در کسبوکار هستند. اما فراموش نکنید که رهبران از ویژگیهای بینظیر دیگری مانند: (ثبات، صداقت، خودآگاهی، تمرکز بالا و…) برخوردار هستند که به آنها برای رهبری بهتر کسبوکار کمک میکند.
[irp posts=”17561″ ]
اهمیت رهبری کسب و کار در چیست؟
مطمئناً با خواندن بخشهای قبلی، به ضروری بودن حضور یک رهبر در کسبوکارها پی بردهاید. گروهی را تصور کنید که نمیدانند چگونه باید از پتانسیلها و قابلیتهای یکدیگر برای دستیابی به اهدافشان استفاده کنند؛ مادامی که فردی مناسب بهعنوان رهبر این گروه انتخاب نشود، تمامی اعضای آن سردرگم بوده و نمیدانند در چه مسیری قرار گرفتهاند. اما بهرهبردن از تواناییهای یک رهبر موفق و قدرتمند، رشد و پیشرفت هر کسبوکاری را تضمین میکند.
اگر از رهبری مناسب برای کسبوکارها بهره نبریم میتوانیم شاهد موارد زیر باشیم:
● رشد و پیشرفت کسبوکار دائماً به نزولی بودن باز میگردد
● استراتژی مناسبی برای انجام فعالیتها در دسترس نخواهیم داشت
● کارها با قاطعیت پیش نمیروند
● در حلکردن مشکلات و موانع راه به مشکل خواهیم خورد
● دودستگی و اختلاف بین اعضای گروه بیشتر میشود
● و…
[irp posts=”17421″ ]
موارد ذکر شده تنها تصویر کوچکی از اتفاقاتی است که در صورت
وجود نداشتن رهبران رخ میدهند. در نتیجه
رهبری کسب و کار امری بهشدت حیاتی و ضروری بوده و نباید از آن غافل شد. امیدواریم با مطالعه این مطلب به
اهمیت رهبری کسب و کار پی برده و از اطلاعات مطرح شده نهایت استفاده را برده باشید.