یکی از راههای شناخت افراد و بهتر ارتباط گرفتن با اشخاص مختلف، استفاده از متدهای شخصیت شناسی دیسک و یا رفتار شناسی است. در این مقاله قراره با شناخت و معرفی شخصیت شناسی دیسک DISC و تحلیل 4 مدل شخصیت این روش بپردازیم.
برای استفاده از این تست فقط کافیه در هر سوال صفتی که بیشتر به شما شبیه است و صفتی که کمتر به شما شبیه است را انتخاب کنید و در آخر روی دکمه مشاهده نتیجه کلیک کنید و تحلیل تست را مشاهده کنید.
نمره های تست از 10 میباشد.
شخصیت شناسی دیسک یا DISC یکی از مدلهای رفتار شناسی یا شخصیت شناسی است که معتقده افراد روی کره زمین 4 دسته هستند، آدمها یا قرمزند یا زردند یا سبزند و یا آبی، یا به عبارت دیگه:
تسلط گرا یا Dominance
تاثیرگذار یا Influence
ثبات گرا یا Steadiness
وظیفه گرا یا Compliance
و ادامه میده که مدلهای رفتاری هرکدام رفتارهای خاص خودشان را دارند و برای برقراری ارتباط با هرکدام از این گروهها رفتارهای متناسب و خاص لازمه.
این آزمون به قدری کاربردی است که کافیه شما یکبار این ابزار را یاد بگیرید و تا آخر عمر از آن استفاده کنید.
یک روانشناس آمریکایی به نام دکتر ویلیام مولتون مارستون، در سال 1928 کتابی به نام “هیجانات انسانهای معمولی” نوشت که در آن کتاب رفتارهای قابل مشاهده انسانها را به 4 دسته اصلی تقسیم کرد.
در حقیقت این کتاب، پایه و اساس مدل شخصیت شناسی دیسک DISC امروزی است. جالبه بدونید دکتر ویلیام مولتون مارستون مخترع اولین دستگاه دروغسنج و خالق شخصیت Wonder Woman نیز میباشد.
اما در حدود سال 1940 اولین آزمون دیسک DISC بر اساس نظریههای آقای مارستون توسط والتر کلارک تالیف و طراحی شد.
نکته قابل توجه آزمون دیسک این است که برای اولین بار برای استخدام و بررسی صفات کارمندان تالیف شد؛ که امروزه از آزمون دیسک جهت استخدام در صنایع مختلف استفاده میشود.
بر اساس مدل شخصیت شناسی دیسک 4 نوع شخصیت داریم که هر شخص میتواند همزمان این 4 مدل شخصیتی را داشته باشد، اما 1 یا 2 تایپ شخصیتی قویتری دارد. اما پیش از اینکه به این 4 نوع تیپ شخصیتی بپردازیم لازم است که با 2 مدل شخصیتی برون گرا و درون گرا آشنا شویم:
تایپهای شخصیتی D و I تمایل به برون گرایی دارند. این افراد که تقریبا ⅔ جمعیت جامعه را تشکیل میدهند افرادی فوق العاده پر انرژی، هایپر و اکتیو هستند. عاشق جمعند به نحوی که انرژی خودشان را از جمع میگیرند. این افراد زمانی که وارد جمع میشوند ممکن است که شروع به خود افشاگری و خود ابرازی کنند.
این افراد معمولاً زمانی که وارد جمع میشوند سعی میکنند با تک تک آدمها صحبت کنند و خودشان را معرفی کنند. افراد برون گرا معمولاً سخنرانهای قهاری قوی و بداهه گوهای قهاری هستند و مهارت کلامی بالایی دارند. برون گراها معمولا عمل گراهای فوق العاده قوی نیز هستند.
به دلیل خود ابرازی این افراد معمولاً زمانی که با مشکل روبرو میشوند، آن را با افراد دیگر در میان میگذارند و یا حتی برای حل مشکلاتشان طلب کمک میکنند، و به دلیل اینکه از جمع انرژی میگیرند کار تیمی را به خوبی انجام میدهند . دوست دارند.
افراد درون گرا یا افراد متفکر؛ این افراد معمولاً در ذهنشان زندگی میکنند. یعنی به صورت مداوم افراد و اتفاقاتی که در اطرافشان در حال رخ دادن است را در ذهنشان آنالیز میکنند، پس عمل گرایی پایینی دارند چون معمولاً درگیر آنالیز کردن هستند.
اغلب اوقات این افراد با قرار گرفتن در جمع انرژی آنها گرفته میشود، یعنی به عبارتی دیگر این دسته از افراد انرژیشان را از تنهایی خودشان میگیرند.
خیلی مواقع فکر میکنیم که این افراد خجالتی هستند و یا اعتماد به نفس پایینی دارند، اما اگر در تنهایی با آنها صحبت کنید متوجه میشوید که خیلی خوب و با اعتماد به نفس صحبت میکنند اما اغلب از جمع فراری هستند.
در کل افراد درون گرا تنهایی را ترجیح میدهند، در تنهایی خودشان فکر میکنند، زندگی میکنند و اگر مشکلی داشته باشند سعی میکنند در مرحله ابتدایی خودشان مشکل را برطرف کنند. این افراد از انجام کارهای انفرادی و مستقل لذت میبرند و این کارها را به خوبی انجام میدهند.
حال که با این دو نوع افراد آشنا شدیم وقت آن رسیده که 4 مدل شخصیتی دیسک DISC را تحلیل و بررسی کنیم:
D برای تسلط است! افراد با تیپ شخصیتی D تمایل زیادی به شکل دادن به محیط و غلبه بر مخالفتها برای دستیابی به نتایج دارند. آنها اقدام، پذیرش چالشها و دستیابی به نتایج را در اولویت قرار میدهند و اغلب با اراده، رانده و مصمم و صریح هستند. شکاکی و سوال کردن از دیگر خصوصیات این افراد است.
افراد با تیپ شخصیتی تسلط گرا به اهدافی مانند موارد زیر تمایل بیشتری دارند:
افراد با تیپ شخصیتی تسلط گرا ممکن از برای مواردی مانند زیر نیاز به صرف انرژی بیشتری داشته باشند:
افراد با تیپ شخصیتی تسلط گرا اغلب فرمانبردار و با اعتماد به نفس و مراقب نتایج هستند. آنها ویژگیهای رهبری مانند موارد زیر را دارند:
I مخفف نفوذ است. افراد با تیپ شخصیتی I تمایل دارند بر شکل دادن به محیط از طریق تاثیرگذاری و متقاعد کردن دیگران تاکید کنند. آنها توسط شناخت اجتماعی، فعالیتهای گروهی و روابط برانگیخته میشوند و اغلب به عنوان گرم، قابل اعتماد، خوش بین و متقاعد کننده توصیف میشوند.
افراد با تیپ شخصیتی تاثیرگذار به اهدافی مانند زیر تمایل بیشتری دارند:
افراد با تیپ شخصیتی تاثیرگذار ممکن است برای مواردی مانند زیر نیاز به صرف انرژی بیشتری داشته باشند:
افراد با تیپ شخصیتی تاثیرگذار به تیمها انرژی میدهند و برای پروژهها اشتیاق ایجاد میکنند. همچنین آنها میتوانند رهبرانی نامنظم باشند که نیاز چندانی به ثبات یا احتیاط نمیبینند. چند نمونه از ویژگیهای رهبری آنها موارد زیر است:
تیپ شخصیتی S (ثبات گرا یا Steadiness)
S مخفف ثبات است. افراد با تیپ شخصیتی S تمایل دارند برای انجام یک کار با همکاری با دیگران در شرایط موجود تاکید کنند. آنها حمایت، همکاری و حفظ ثبات را در اولویت قرار میدهند و اغلب به عنوان افرادی آرام، صبور، با ثبات و سازگار توصیف میشوند.
C مخفف وظیفه شناسی است! افراد با تیپ شخصیتی C برای اطمینان از کیفیت و دقت، بر کار با وجدان در شرایط موجود تاکید دارند. آنها با انگیزه فرصتهایی برای کسب دانش، نشان دادن تخصص خود و تولید کار با کیفیت هستند. این افراد اغلب به عنوان تحلیلی، سیستماتیک، دیپلماتیک و دقیق توصیف میشوند.
افراد با تیپ شخصیتی وظیفه گرا به اهدافی مانند زیر تمایل بیشتری دارند:
افراد با تیپ شخصیتی وظیفه گرا برای مواردی مانند زیر نیاز به صرف انرژی بیشتری داشته باشند:
رهبران تیپ شخصیتی وظیفه گرا میتوانند منظبط و کوشا باشند و از طریق تجزیه و تحلیل و برنامه ریزی دقیق، نتایج با کیفیت ارائه دهند. همچنین آنها میتوانند کمال گرایان ریسک گریز باشند که ممکن است توجه کافی به عنصر انسانی نداشته باشند. چند نمونه از ویژگیهای رهبری آنها موارد زیر است:
یکی از روشهای نوین فروش در دنیای امروزه شناخت افراد است. زمانی که شما قادر به شناخت نوع تیپ شخصیتی افراد باشید به راحتی میتوانید کالا یا خدمات خودتان را به آنها ارائه دهید. شما با آشنایی با دوره شخصیت شناسی دیسک به راحتی میتوانید فروش بیشتری را برای کسب و کار خود داشته باشید.