• بازاریابی و فروش
  • نویسنده:
  • زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
  • تاریخ انتشار : ۱۴۰۰/۰۲/۲۷

استراتژی بازاریابی و عناصر اصلی آن چیست؟

استراتژی بازاریابی بیانگر تمامی اهداف (کوتاه‌مدت و بلند‌مدت) و برنامه جامعی است که یک سازمان منطبق بر مأموریت و چشم‌انداز تدوین‌شده خود دارد. یک استراتژی بازاریابی موفق، کارا و اثربخش باعث ایجاد مزیت رقابتی پایدار نسبت به رقبا می‌شود. اساس بازاریابی، دستیابی به بازار و مخاطبان برای افزایش فروش و سود است. اما چگونه این کار انجام می‌‌شود؟ تعریف استراتژی بازاریابی، اولین گامی است که هر شرکت پس از تعیین مأموریت و چشم‌انداز خود برمی‌دارد. مقالات ” بهترین استراتژی برای بازاریابی ” و  ” چگونگی تدوین استراتژی بازاریابی ” را بخوانید.

استراتژی بازاریابی

موضوع این مقاله که از چهار بخش زیر تشکیل شده، درباره استراتژی بازاریابی و مهم‌ترین مطالب مرتبط با آن است؛ مقوله‌ای که یکی از بحث‌برانگیزترین، پرچالش‌ترین و مهم‌ترین مباحث هر سازمانی در عصر حاضر است:

بخش 1- تعریف استراتژی بازاریابی بخش 2- هدف و منظور از استراتژی بازاریابی بخش 3- بررسی چند نمونه استراتژی بازاریابی بخش 4- عناصر اصلی استراتژی بازاریابی

بخش 1 : تعریف استراتژی بازاریابی

تعاریف بسیار زیادی از استراتژی بازاریابی در جوامع مختلف وجود دارد، اما استراتژی بازاریابی به زبان ساده، طرح و برنامه کلی یک کسب‌وکار برای دستیابی به مشتریان بالقوه و تبدیل آنها به مشتریان واقعی است. استراتژی بازاریابی مؤثر زمینه رسیدن به یک مزیت رقابتی پایدار را فراهم می‌کند که هدف نهایی یک استراتژی بازاریابی مؤثر محسوب می‌شود.

استراتژی بازاریابی هر کسب‌وکار، رویکرد بازاریابی جامعی است که برنامه بازاریابی آن را تدوین و طراحی می‌کند که مستنداتی شامل ابتکارات، اقدامات و فعالیت‌های بازاریابی با جداول زمانی، شیوه‌های انجام و دربرگیرنده اهداف کوتاه‌مدت و بلند‌مدت و جزئیات مرتبط است. بنابراین، تعریف استراتژی بازاریابی، اولین و مهم‌ترین گام در تحقق اهداف تدوین‌شده یک شرکت در راستای مأموریت و چشم‌اندازی است که بر اساس آن تأسیس شده است.

تفاوت بین استراتژی بازاریابی و برنامه بازاریابی چیست؟ گاهی اوقات، استراتژی بازاریابی و برنامه بازاریابی به‌جای یکدیگر بکار برده می‌شوند. استراتژی بازاریابی توصیفی از اهدافی است که یک سازمان برای دستیابی به آنها توسط اقدامات بازاریابی تلاش می‌کند و این اهداف، استراتژی را شکل می‌دهند. اما، برنامه بازاریابی نحوه بکاربردن و نقشه‌راه استراتژی بازاریابی را توصیف می‌کند. ابتدا استراتژی بازاریابی و پس از آن، برنامه بازاریابی طراحی می‌شود. [irp posts=”10201″ name=”معرفی انواع استراتژی کاربردی به زبان ساده به همراه ویژگی”]

بخش 2 : هدف و منظور از استراتژی بازاریابی

منظور از استراتژی بازاریابی چیست؟ بدون شک، این سؤال ذهن مدیران، بازاریابان و افراد تصمیم‌گیرنده سازمان‌های بسیار زیادی را به خود مشغول کرده است. در صورتی که برای اولین بار تصمیم به تدوین و طراحی استراتژی بازاریابی کسب‌وکار خود گرفته باشید یا متونی را در این زمینه یا مقوله مطالعه کرده باشید، یقیناً این پرسش بسیار مهم و تعیین‌کننده به ذهن شما خطور کرده است که “هدف و منظور از استراتژی بازاریابی و اهمیت آن چیست؟ “.

در واقع، اهمیت استراتژی بازاریابی و فایده آن به این دلیل است که طرح و برنامه‌ای شفاف در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد که به‌عنوان یک نقشه راه، مسیر شرکت‌ها را برای رسیدن به اهداف کوتاه‌مدت و بلند‌مدت به طور دقیق تعیین می‌کند و در این مسیر، جزئیات کامل تحقق این اهداف در قالب برنامه‌های اجرایی و عملیاتی و شیوه‌های پیاده‌سازی آنها به طور واضح مشخص شده است.

 

بخش 3 : بررسی چند نمونه استراتژی بازاریابی

ایده‌ها و نکاتی که در عناصر هویت برند و پیام‌های بازاریابی و تبلیغات برند طراحی می‌شوند باید با سازگاری و انطباق کامل با قابلیت‌ها و واقعیت‌هایی داشته باشند که برای آن تعیین می‌شوند؛ نه آن‌قدر پیچیده، غیرشفاف و مبهم که غامض و نامفهوم باشند و نه آن‌چنان که برند را پایین‌تر از سطح آن و تصورات و ذهنیات مخاطبان یا بالاتر از آنها معرفی کنند.

در واقع، عناصر هویت برند و پیام و شعار آن باید به‌گونه‌ای با مهارت طراحی شوند تا مخاطبان را در کوتاه‌ترین زمان و به طور مستقیم به خود جذب کنند و در این صورت، می‌توانند تأثیر بسیار مهمی در موفقیت سازمان داشته باشند. حتی درصورتی که برند شما بدون عیب و نقص باشد، طراحی نامناسب عناصر هویت برند و پیام آن می‌تواند باور و ذهنیات مخاطبان را نسبت به آن به طور کامل خراب کند.

تعریف استراتژی بازاریابی

بنابراین، در طراحی عناصر هویت برند و پیام‌های بازاریابی و تبلیغات باید دقیقاً بدانید که به دنبال چه هستید؛ یک استراتژی بازاریابی به‌خوبی تعریف و طراحی‌شده، چنین ویژگی دارد. در اینجا، چند نمونه استراتژی بازاریابی از شرکت‌های مختلف معرفی می‌شوند که با روش‌های گوناگون مخاطبان خود را جذب می‌کنند.

• شرکت Myfix Cycles : نمونه استراتژی بازاریابی برای بررسی کردن هدف به طور مداوم این شرکت که یک برند کانادایی در حوزه دوچرخه است که از هدف‌گذاری مجدد کاربران خود استفاده می‌کند و سه جامعه آماری را هدف‌گذاری کرده است. کاربرانی که در 14 روز گذشته از وب‌سایت بازدید کردند، کاربرانی که کالاهایی را به سبد خرید اضافه کردند، اما خریدی انجام نداده‌اند و مشتریانی که در 180 روز گذشته کالایی نخریده‌اند.

• شرکت Warby Parker : نمونه استراتژی بازاریابی برای متمایز کردن داستان برند مأموریت این شرکت تولید عینک‌هایی با کیفیت عالی و قیمت‌های مقرون‌به‌صرفه است. این برند به‌ازای فروش هر عینک، یک عینک به مستمندان اهدا می‌کند که در صفحه اینستاگرام آن، تبلیغ شده است. با این ابتکار، شخصیت برند به نحوی مناسب معرفی می‌شود. علاوه بر آن، با درگیرکردن مخاطبان در داستان برند، به‌عنوان یک برند انسان‌دوستانه با مخاطبان به‌خوبی ارتباط برقرار می‌کند.

[irp posts=”10375″ name=”5+3 ایده بروز و کاربردی بازاریابی چریکی [2021]”]

• شرکت Vogue : نمونه استراتژی بازاریابی برای تقویت برنامه‌های وفاداری این شرکت با راه‌اندازی یک برنامه وفاداری ویژه به مشتریان وفادار پاداش‌های بسیاری می‌دهد. برنامه‌های وفاداری مشتریان یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین اقدامات بازاریابی است که سازمان‌ها با طراحی و اجرای خوب و مستمر آنها می‌توانند برند خود را تقویت و تثبیت کنند.

این شرکت یک وب‌سایت اختصاصی برای پیگیری میزان پاسخگویی مشتریان به برنامه‌های وفاداری راه‌اندازی کرد، بخشی از این برنامه‌های وفاداری شامل اشتراک رایگان مجله الکترونیکی، تحویل مجله درب منزل، اطلاع‌رسانی درباره محتوای سفارشی‌سازی شده و برتر، پیشنهادهای ویژه با محدودیت زمانی و دعوت ویژه به رویدادها هستند.

• شرکت کوکاکولا: نمونه استراتژی بازاریابی برای تحقق اهداف اجتماعی به‌جای شگرد بازاریابی بعضی اوقات، نحوه برقراری ارتباط سازمان‌ها با مخاطبان به‌گونه‌ای است که مخاطبان تصور می‌کنند برندها صرفاً به دنبال هر روش یا شگرد قابل اقناع برای فروش محصول هستند؛ برای مخاطب فرقی نمی‌کند چنین اقدام یا ارتباطی در چه زمان، مکان، چگونه و با چه کیفیتی انجام شده باشد. یکی از دلایل عدم اعتماد و وفاداری مردم به برندها، همین شگردهای بازارگرمی و بازاریابی است. کوکاکولا در برزیل با راه‌اندازی کمپین “کامیون خوشبختی” با عبور یک کامیون در خیابان‌ها نوشابه رایگان هدیه می‌داد.

نمونه استراتژی بازاریابی

بخش 4 : عناصر اصلی استراتژی بازاریابی

استراتژی بازاریابی اجزا و عناصر زیادی دارد؛ البته، هر نوع استراتژی بازاریابی از چهار عنصر اصلی تشکیل می‌شود. عناصر اصلی استراتژی بازاریابی عبارت هستند از: 1) بخش‌بندی بازار هدف، 2) هدف‌گذاری و موقعیت‌یابی، 3) اقدامات و برنامه‌های بازاریابی و تبلیغاتی و 4) نظارت و ارزیابی عملکرد.

1) بخش‌بندی بازار هدف :

هر کسب‌وکاری در حوزه فعالیت خود مخاطبان و مشتریانی دارد که در گروه‌ها و بخش‌های خاصی طبقه‌بندی می‌شوند و جامعه آمار مخاطبان هدف آن کسب‌وکار را تشکیل می‌دهند. در گام اول، مشتریان و بازار هدف و نیازهای آنها به طور دقیق شناسایی و طبقه‌بندی می‌شوند؛ این کار از طرق مختلف ازجمله تحقیقات بازاریابی، گزارش‌های بازاریابی و مراجع و منابع معتبر (مراجع مکتوب، مدون، آنلاین و …) انجام می‌شود.

شناسایی و گروه‌بندی جامع و دقیق مخاطبان و توجه و رسیدگی به اولویت‌ها، انتظارات و نیازهای آنها برای تداوم فعالیت و بقای هر سازمانی در عرصه رقابت در صنعت خود با رقبایی که با آنها مواجه می‌شود، بسیار مهم و ضروری است.

2) هدف‌گذاری و موقعیت‌یابی :

بازار هدف و مشتریان پس از شناسایی، به‌منظور رسیدن به بیشترین سود بر اساس اولویت‌ها، اقتضائات و ترجیحات هدف‌گذاری و موقعیت‌یابی می‌شوند. محصولات ارائه‌شده، قابلیت‌ها و ویژگی‌های محصولات، نقاط قوت و نقاط ضعف سازمان، منابعی که آن در اختیار دارد، توان سازمان در پوشش نیازمندی‌های بازار هدف و انتظارات مخاطبان که باید برآورده شوند از عوامل تأثیر گذار در هدف‌گذاری و موقعیت‌یابی بازار هدف هستند.

3) اقدامات و برنامه‌های بازاریابی و تبلیغاتی

هدف‌گذاری و موقعیت‌یابی به‌تنهایی ضامن تداوم بقا و حیات سازمان نیست. یک شرکت برای اینکه مطمئن شود بخشی از بازار که هدف‌گذاری کرده است از محصولات ارائه‌شده آگاه هستند نیاز به تبلیغات دارد. بازاریابی و تبلیغات با شیوه‌های متنوع آفلاین و آنلاین و راهکارهای مختلف انجام می‌شود؛ در این راستا، پیام برند در قالب برنامه‌ها و کمپین‌های بازاریابی و تبلیغاتی باید به مخاطبان هدف به‌دقت توضیح و اطلاع دهد چرا و چگونه محصولات می‌توانند نیازهای گوناگون آنها را برآورده کنند.

اگر میخواهید بیشتر در مورد بازاریابی ایمیلی بدانید به شما پیشنهاد می کنیم مقاله بازاریابی ایمیلی چیست را مطالعه کیند.

4) نظارت و ارزیابی عملکرد

در گام نهایی، بررسی بازخورد اقدامات و نتایج، نظارت و ارزیابی عملکرد که بسیاری از شرکت‌ها از آن صرف‌نظر می‌کنند، بسیار مهم و تعیین‌کننده است. با بررسی و نظارت دقیق و همه‌جانبه اقدامات تعیین و تدوین‌شده، میزان اثربخشی و کارایی استراتژی بازاریابی طراحی‌شده مشخص می‌شود. همچنین، این گام به‌وضوح تعیین می‌کند چگونه و تا چه اندازه استراتژی بازاریابی در تحقق مأموریت، چشم‌انداز و اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت تعریف‌شده تأثیرگذار بوده است.

پس از اینکه نقاط ضعف، کاستی‌ها و کمبودها در زمینه‌ها و مراحل مختلف مشخص شدند، اقدامات و تغییرات اصلاحی مورد نیاز و مقتضی طراحی و به‌منظور اجرا در چهارچوب استراتژی بازاریابی گنجانده می‌شوند تا استراتژی اصلاح و بهبودیافته در جهت رفع نقایص قبلی دوباره به‌طور کامل اجرا شود. با مطالعه مقالات اختصاصی ، می توانید ایده های بازاریابی چریکی آشنا شوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *