همانطور که در مقالۀ استعدادیابی بر اساس مدل رفتاری دیسک گفته شد، یکی از انواع مدلهای رفتاری، ثبات یا همان باثبات میباشد که در این مقاله به بررسی کاملی از آن خواهیم پرداخت. از جمله بارزترین ویژگیها و خصوصیات آن دسته از افرادی که در این دستهبندی از انواع مدل رفتاری قرار میگیرند، ثابت قدمی آنها است. افراد برخوردار از مدل رفتاری باثبات (S)، لذت بسیار زیادی از کمکرسانی به دیگران و پشتیبانی از آنها میبرند. بهطورکلی این دسته از افراد، شخصیتی ملایم، راحت، آرام و دلپذیر، صبور، قابل پیشبینی و سازگار دارند. اکنون به دستهبندی مدل رفتاری باثبات (S) خواهیم پرداخت. در این قسمت، مدل رفتاری باثبات (S) در 4 الگو، دستهبندی میشود. با ما همراه باشید…
آن دسته از افرادی که در دستهبندی متخصص قرار میگیرند، با برخورداری از رفتار متعادل و کنترلشده، قادرند با تعداد زیادی از الگوهای رفتاری دیگر، در تعامل باشند و به قولی سر و کار داشته باشند. آنها افرادی بهشدت صبور و با ملاحظه هستند و اهمیت بسیار زیادی برای کمک کردن به دیگران قائل هستند. با توجه به خصوصیات رفتاری این دسته از افراد که تا حدودی با آنها آشنا شدیم، باید عارض شویم که آنان اغلب در محیط کاری، روابط صمیمانهای با گروه کوچکی از همکاران خود برقرار میکنند و تلاش بسیاری در جهت بهوجود آوردن الگوها و اتفاقات قابل پیشبینی خواهند کرد و عموماً دیرتر با تغییرات، سازگار میشوند. با گذر از تمامی این موارد، انتخاب شغل برای آنان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چرا که آنها برای شغل خود از پیش برنامهریزی خواهند کرد و قادر هستند تا یک عملکرد عالی، قابل توجه و باثبات بهدست بیاورند؛ البته باید عارض شویم که برای مثال هنگامی که آنان پروژۀ جدیدی را آغاز میکنند، برای ادامۀ راه نیاز به کمک دارند تا بتوانند از مسیرهای میانبر بهره بگیرند تا در زمان تعیین شده، پروژه را به اتمام برسانند. در آخر لازم به ذکر است که قدردانی دیگران از متخصصها، قطعاً میتواند سطح عملکرد آنها را حفظ کند.
آن دسته از افرادی که در دستهبندی الگوی مدل رفتاری جستوجوگر قرار میگیرند، مظهری از افرادی هستند که با آرامش و با پایداری کامل به سمت اهداف خود حرکت میکنند. آنان از این قابلیت برخوردارند که در بسیاری از زمینهها موفق هستند؛ چرا که آنان سرسختی و قطعیت بسیار بالایی برای دنبال کردن اهداف خود دارند. لازم به ذکر است که برخی افراد بر این باور هستند که این اشخاص، بهمنظور انعطافپذیری و تطابقپذیریشان است که در امور گوناگون به دستاوردهای بیشمار میرسند؛ در صورتی که اینگونه نیست و این موضوع، سرچشمه در قاطعیت و سرسختی آنان دارد. البته باید عارض شویم که افرادی با الگوی مدل رفتاری جستجوگر، بهدنبال اهدافی میروند که بتوانند آن را توسعه دهند و برای آن اهداف برنامهریزیهای ویژهای کنند و در ادامه، اقدامات خود را در راستای آن برنامهریزی انجام بدهند. این افراد، علاقۀ زیادی به کارهای چالشی و فنی دارند؛ کارها و فعالیتهایی که بتوانند در آنها از دادههای عینی برای تفسیر اطلاعات استفاده کنند و از روی همان دادهها، به نتیجۀ نهایی برسند. این الگوی مدل رفتاری، به منطق در مقایسه با احساس، بهای بیشتری میدهد. جالب است بدانید آنان اهمیت چندانی به راضی کردن مردم نمیدهند و ترجیحشان بر این است که بهتنهایی کار کنند. دقیقاً همین خصوصیت رفتاری آنان ممکن است سبب گردد تا آنها از دید اطرافیان، سرد و رک به نظر برسند. در آخر لازم به ذکر است که این دسته از افراد، ارزش بسیار زیادی برای توانایی فکری خود قائل میشوند؛ به همین منظور، افراد دیگر را هم با توجه به اطلاعات و منطقشان ارزیابی میکنند.
آن دسته از افرادی که تحت عنوان الگوی مدل رفتاری نماینده شناخته میشوند، تا حد بسیار زیادی به روابط انسانی و همچنین جوانب وظایفی که به آنان سپرده میشود، اهمیت میدهند و تا پای جان از آنها محافظت میکند. نمایندهها، شنوندگان بسیار خوبی هستند دائماً در تلاش هستند تا به خواستههای دیگران توجه داشته باشند و حامی و همدلانه رفتار کنند. آنان پتانسیل بالایی در برقراری نظم در کارها و همچنین به ثمر رساندن وظایف دارند که این موضوع در هماهنگی گروه، تأثیر بسزایی خواهد داشت. در آخر لازم به ذکر است که نمایندهها، از درگیریها و اختلاف نظرها هراس دارند.
این دسته از افراد، علاقۀ بسیار زیادی به کار خود دارند و اهمیت زیادی برای آن قائل هستند. نکتۀ بسیار جالب این افراد، انگیزۀ آنان است که نشأت گرفته از درون آنها میباشد. لازم به ذکر است که این عامل درونی هم از اهداف شخصیشان نشأت میگیرد؛ چرا که تعهدی که نسبت به اهداف خود دارند، سبب میگردد تا اهداف جمعی و گروهی را دیرتر بپذیرند. افرادی با الگوی مدل رفتاری پیش برنده، نیاز دارند وقتی رو اختصاص دهند تا بدین موضوع پی ببرند که چطور میشود میان اهداف شخصی و اهداف سازمانی، ارتباط برقرار کنند. جالب است بدانید این دسته از افراد، در صورتی که تحت فشار قرار بگیرند، احتمال بسیار کمی وجود دارد که ادامۀ انجام کاری را به دیگران واگذار کنند و اغلب سعی بر این دارند که خودشان کارها را به ثمر برسانند تا به این اطمینان برسند که تمام کارها بهدرستی انجام شده است؛ اما در صورتی که کاری را به شخص دیگری واگذار کنند و ادامۀ کار به دلخواه آنها انجام نشود، قطعاً مجدداً خودشان بر روی آن کار وقت میگذارند. پیشنهاد ما به پیش برندهها این است که بیشتر در معرض ارتباط با دیگران قرار بگیرند و تا جایی که امکان دارد، از تفکر “خودم باید انجامش بدم” دوری کنند.
در ابتدا لازم به ذکر است که مدل رفتاری باثبات (S)، همانند مدل رفتاری D، ارتباطات و تعاملات یکطرفه را ترجیح میدهند. آنان بیشتر گوش میدهند تا صحبت کنند و هرگاه از آنها سؤالی پرسیده شود، به آن جواب خواهند داد. مدل رفتاری باثبات (S)، بسیار دوستانه و با آرامش صحبت میکند و در صورتی که لازم باشد چیزی را توضیح و یا شرح بدهد، با دقت تمام به این کار میپردازد. به یاد داشته باشید که هرگاه با مدل رفتاری باثبات (S) ارتباط و تعامل برقرار میکنید، حتماً سعی کنید دوستانه رفتار کنید و انتظارات خود از آنها را به وضوح مشخص و بیان کنید.
همانطور که طی مقالات دیگر هم گفته شد، درخصوص مشاغل مرتبط با هر مدل رفتاری، نمیتوان بهطور قطعی پیشنهاد و یا نظری ارائه داد و همچنین گفته شد که مشاغلی که معرفی و از آنها یاد میشود، تنها بدین معنا است که هر فرد با هر مدل رفتاری، در چه زمینهها و مشاغلی میتواند به نبوغ برسد و به قولی بدرخشد! با توجه به ویژگیهایی مثل همدلی و مهربانی، لذت بردن از کمک به دیگران، رفتار با ملاحظه و… بتوان گفت این دسته از افراد در مشاغلی که نیاز به تحلیل دادهها و شرایط دارند، به نبوغ خاصی خواهند رسید. در ادامه به معرفی برخی مشاغل مرتبط با مدل رفتاری باثبات (S) خواهیم پرداخت:
همانطور که طی دیگر مقالات ما به آن اشاره شد، تست دیسک، تستی بهمنظور خودشناسی از لحاظ مدل رفتاری است که به افراد کمک میکند تا بیشتر دربارۀ رفتار غالب خود بدانند. همانطور که میدانید، مدل رفتاری باثبات (S) هم بهعنوان یکی از انواع مدل رفتاری دیسک محسوب میشود که قطعاً سهم بزرگی در اجتماع خواهد داشت. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که از مقادیر بالایی از مدل رفتاری باثبات (S) برخوردارید، حتماً موارد ذکر شده به دقت مطالعه بفرمایید تا با کسب اطلاعات کامل، به عوامل درونی خود و سایر افراد برخوردار، آگاه شوید.
درصد مطالعه مقاله