استعدادیابی

هوش درون فردی گاردنر چیست؟ + شغل مناسب

Intrapersonal Intelligence 1

در مقالۀ استعدادیابی گاردنر به بررسی هر یک از انواع هوش پرداختیم و فهمیدیم که تمام انسان‌ها از 10 نوع هوش برخوردارند که چگونگی کشف و بهره‌یابی از این هوش‌ها را در مقاله استعداد مهم‌تر است یا پشتکار؟ بررسی کردیم و گفتیم که انسان‌ها می‌توانند با کشف هوش و استعدادهای درونی خود و همچنین گام نهادن در مسیر درستی از آن، به نبوغ و دستاوردهای شگفت‌آوری دست‌یابند.

همان‌طور که می‌دانید، هوش درون‌ فردی یکی از هوش‌های ارائه شده توسط آقای گاردنر می‌باشد که برای بسیاری از افراد، مفهومی انتزاعی دارد و اغلب به‌راحتی قادر به درک آن نخواهند بود؛ اما ما در این مقاله قصد داریم تمام مطالب مرتبط با هوش درون‌ فردی گاردنر را به وضوح و با بیانی ساده به شما عزیزان ارائه دهیم و شما را به درک درست و عمیقی از این هوش برسانیم. با ما همراه باشید.

هوش درون‌ فردی یا همان Intrapersonal Intelligence، اشارۀ مستقیمی به توانایی فرد در کنترل و تمرکز بر خود دارد. این هوش، جزء یکی از انواع هوش ارائه شده توسط گاردنر می‌باشد که به‌منظور برخورداری افراد از قابلیت شناخت خود بیان گردید.

هوش چندگانه گاردنر به 9 دسته تقسیم میشود:

1:هوش بدنی(جنبشی-حرکتی)

2:هوش درون فردی

3:هوش برون فردی

4:هوش فضایی

5:هوش طبیعت‌ گرا 

6:هوش ریاضی منطقی

7:هوش موسیقیایی

8:هوش زبانی کلامی

9:هوش هستی گرا

از آن‌جا که هر فرد می‌تواند از چند هوش به‌طور هم‌زمان برخوردار باشد، نیاز است توضیحات بسیار دقیق‌تری در خصوص انواع هوش از جمله چگونگی رشد هوش، کارایی هریک از هوش‌ها، و… بدانید که در ادامه به یکی از آن‌ها یعنی هوش درون فردی چیست، می‌پردازیم:

همان‌طور که واقف هستید، به‌طورکلی هوش مفهومی انتزاعی به‌شمار می‌رود. به همین منظور، ذکر مثال‌های عینی در این خصوص، کاری بسیار دشوار و گاهاً غیر قابل درک خواهد بود. هوش درون‌ فردی دقیقاً جزء آن دسته از انواع هوش می‌باشد که این موضوع در آن امری بسیار دشوارتر خواهد بود.

اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که از درجۀ بالایی از این هوش برخوردار هستید و یا قصد دارید این هوش را در خود رشد داده و تقویت کنید، در ادامۀ این مقاله با ما همراه باشید:

برای آشنایی با انواع استعداد در نظریه گاردنر، مقاله استعدادیابی گاردنر را مطالعه کنید.

هوش درون فردی چیست

برای آشنایی با یکی دیگر از انواع هوش در نظریه گاردنر مقاله هوش فضایی تصویری را مطالعه کنید.

هوش درون فردی چیست؟

در تعریف هوش درون فردی باید گفت این هوش، به‌ منظور شناسایی، هدایت و کنترل احساسات، عواطف، خواسته‌ها، اخلاقیات، و… هر فرد ارائه گردیده و به‌ عنوان یکی از عوامل بسیار مهم و تأثیرگذار درونی هر فرد به‌شمار می‌رود. این هوش، بیانی از درون‌گرا بودن افراد می‌باشد. افرادی که در این دسته‌بندی از انواع هوش قرار می‌گیرند، معمولاً اعمال و رفتار انفرادی را بر اعمال و رفتار اجتماعی ترجیح می‌دهند. آن‌ها معمولاً مشتاق مطالعۀ کتاب‌های بسیار هستند و مطالعه به‌ عنوان یک تفریح و سرگرمی برای آنان به‌شمار می‌رود.

تابه‌حال شده دچار احساساتی شوید که خودتان هم سردرگم در خوشایند و یا ناخوشایند بودن آن شوید؟ به جرأت می‌توان گفت که هر یک از شما عزیزان، برای آن که به درکی بهتر و والاتر از درون خود، کنترل درون و همچنین عوامل تأثیرگذار بر آن برسید، نیازمند شناسایی و یا تقویت این هوش در درون خود هستید. این هوش دقیقاً عاملی برای تشخیص موضوعاتی همچون موضوع ذکر شده به‌شمار می‌رود.

شیوه‌ای که هر یک از ما انسان‌ها در زندگی خود پیش می‌گیریم، عاملی نشأت گرفته از این هوش می‌باشد؛ زیرا افراد با توجه به درکی که از خصوصیات اخلاقی و رفتاری خود دارند، اقدام به برگزیدن مسیری تحت عنوان مسیر زندگی خود خواهند کرد. همچنین افرادی را نیز می‌بینیم که در انتخاب مسیر زندگی خود دچار سردرگمی می‌شوند. اولین و مهم‌ترین پیشنهادی که ما و بسیاری از روان‌شناسان به این دسته از افراد داریم، شناخت خود و عوامل درونی‌شان است.

موقعیت‌های مختلفی که هر یک از ما انسان‌ها ممکن است در آن قرار گیریم، نیازمند شناختی خواهد بود که این شناخت از عاملی درونی تحت عنوان هوش درون‌ فردی نشأت خواهد گرفت که می‌تواند با توجه به هنر تعقل انسانی‌مان، ما را در آن موقعیت رشد دهد و یا ما را از آن موقعیت دور سازد.

تقویت هوش درون‌ فردی

ویژگی های هوش درون فردی

افرادی که در این دسته‌بندی از انواع هوش قرار می‌گیرند، معمولاً در مواقعی که به مشکلی بر بخورند، در ابتدا خود اقدام به رفع آن خواهند کرد و اقدام بعدی آن‌ها درخواست کمک از سایر افراد می‌باشد. به زبانی دیگر، آن‌ها سعی بر رشد و تقویت استقلال خود دارند و تمام تلاش خود را می‌کنند تا در مشاغل‌شان، فقط برای خود کار کنند. از ویژگی‌های بسیار جالب این دسته از افراد آن است که آن‌ها قاطعانه از حقوق، عقاید، احساسات، و… خود دفاع خواهند کرد. آن‌ها بسیار منظم و طبق برنامه هستند؛ زیرا از برنامه‌ریزی و دقیق بودن لذت بسیاری می‌برند.

از دیگر ویژگی‌های این دسته از افراد، می‌توان به لذت بردن از فعالیت‌های انفرادی همچون مطالعه، ورزش‌های انفرادی، پژوهش‌های انفرادی، و… اشاره داشت. آن‌ها افرادی هستند که ترجیح می‌دهند بیشتر زمان خود را در تنهایی به سر ببرند و از انجام فعالیت‌های انفرادی خود لذت ببرند. در ادامه به بررسی دیگر مواردی که این دسته از افراد، در آن‌ها از ویژگی متمایز کننده‌ای برخوردارند، اشاره خواهیم داشت:

  • آن‌ها معمولاً افرادی آرام هستند.
  • از پر حرفی و زیاده‌گویی بیزارند.
  • آن‌ها انسان‌های بسیار مسئولیت‌پذیری هستند.
  • افرادی بسیار ریسک‌پذیر هستند.
  • از قابلیت کنترل و تفکیک عوامل درونی خود برخوردارند.
  • دائماً در حال شناخت عوامل دیگر درونی خود و همچنین پرورش آن‌ها هستند.
  • معمولاً حرف‌هایشان را می‌نویسند.
  • اغلب نگران افکار، حرف و برداشت دیگران نیستند و معمولاً اعمال درونی خود را به هر چیزی ترجیح می‌دهند.

برای آشنایی با استعداد و تلاش و اهمیت آنها مقاله تلاش مهمتر است یا استعداد را بخوانید.

شغل مناسب هوش درون فردی

یکی دیگر از انواع هوش گاردنر را در مقاله هوش جنبشی بخوانید.

شغل مناسب هوش درون فردی

در ابتدا لازم به ذکر است که افرادی که از هوش درون‌ فردی بالایی برخوردارند، به این دلیل که اشخاصی کم‌حرف هستند، گوش شنوایی برای صحبت‌های شما خواهند بود. به همین سبب است که می‌توانند روان‌شناس خوبی باشند. همان‌طور که گفته شد، این افراد معمولاً گفته‌ها و حرف‌هایشان را بر روی کاغذ می‌آورند. به همین منظور، نویسندگی از دیگر مشاغلی است که این دسته از افراد می‌توانند در آن بدرخشند.

لازم به ذکر است که به‌ طورکلی، بدین منظور که این هوش تا حدودی در تمام انسان‌ها وجود دارد، این افراد در بسیاری از مشاغل نیز می‌توانند بدرخشند و به موفقیت‌های بی‌شماری دست یابند. ازجمله مشاغل مناسب هوش درون فردی (شغل های مناسب هوش درون فردی) که تا حد بسیاری مناسب آن‌ها می‌باشد می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

یکی از انواع هوش گاردنر هوش طبیعت گرا است. برای آشنایی بیشتر با این هوش مقاله هوش طبیعت گرا را مطالعه کنید.

ویژگی های هوش درون فردی

با یکی دیگر از هوشهای نظریه گاردنر در مقاله هوش موسیقیایی آشنا شوید.

  • روان‌پزشک
  • مشاور
  • بازیگر
  • وکیل
  • پژوهش‌گر
  • کارآگاه
  • کارآفرین
  • و…

تقویت هوش درون‌ فردی

از ساده‌ترین کار شروع کنید: روزانه مدتی را تنها برای فکر کردن دربارۀ خود اختصاص دهید!

در ادامه، بهترین اقدامی که در راستای تقویت هوش درون‌ فردی خود می‌توانید انجام دهید، کشف فعالیت‌هایی است که از انجام آن‌ها به‌صورت انفرادی لذت می‌برید. برای مثال اگر از نقاشی، ثبت وقایع روزانه، و… لذت می‌برید، حتماً در طول روز زمانی را به انجام این فعالیت اختصاص دهید.

در اقدام بعدی‌تان سعی کنید حتماً زمانی را برای تنها بودن و پرداختن به عوامل درونی‌تان سپری کنید. روزانه اعمال و رفتار خود را یادداشت کنید و در روزهای آینده، اعمال کوچک گذشتۀ خود را تحلیل کنید. با تحلیل رفتار کوچک خود، قطعاً قادر به تحلیل عوامل گسترده‌تر و همچنین اساسی‌تر درون خود خواهید بود.

قدم زدن در طبیعت، خیابان، پارک، و… از جمله مواردی است که منجر به آرامش درونی‌تان خواهد شد و کمک بسزایی در شناخت خود و درون‌تان خواهد کرد. با پردازش و تمرکز بر اعمال حقیقی و مشهود، دیدگاه واقع‌بینانۀ خود را پرورش دهید. این موضوع در شناخت درست و دقیق خود به‌صورت واقع‌بینانه، تأثیرگذار است.

مشاغل مناسب هوش درون فردی

در آخر عاملی که تأثیر بسزایی بر رشد و تقویت هوش درون‌فردی‌تان خواهد گذاشت، مطالعۀ متون و کتاب‌های مختلف می‌باشد. افرادی که از هوش درون‌ فردی بالایی برخوردارند و یا قصد رشد این هوش را دارند، با کتاب‌خوانی تمرکزی از عوامل درونی خود را رشد خواهند داد که در زندگی روزمرۀشان، کاربرد بسیار ویژه‌ای خواهد داشت.

کلام آخر:

اگر بخواهیم جمله‌ای مختصر در خصوص هوش درون‌ فردی ارائه دهیم، باید عارض شویم که هوش درون‌ فردی، به توانایی افراد در ارزیابی انواع استعداد، مهارت‌، علایق، نقاط قوت و همچنین نقاط ضعف درونی آن‌ها می‌پردازد و درک عمیقی از توانایی بهره‌گیری از آن را به فرد القا خواهد کرد. نکتۀ بسیار جالب در خصوص آن دسته از افرادی که در این دسته‌بندی از انواع هوش قرار می‌گیرند آن است که آن‌ها هرچقدر هم از خود و عوامل درونی خود آگاهی داشته باشند، باز هم معتقدند که خود را کامل نمی‌شناسند و هنوز هم جا دارد که در پی شناخت خود باشند.

در آخر، همان‌طور که در مقالات دیگر و همچنین این مقاله گفته شد، مغز انسان به یک هوش منتهی نخواهد شد. انواع دیگری از هوش‌ها، در ترکیب با این هوش قادر به خلق ایده‌ای نو و متحیر کننده خواهند بود. پس از کشف انواع هوش و همچنین پرورش آن‌ها غافل نشوید.

برخی سوالات رایج

هوش درون فردی چیست؟

در تعریف هوش درون فردی باید گفت این هوش، به‌ منظور شناسایی، هدایت و کنترل احساسات، عواطف، خواسته‌ها، اخلاقیات، و... هر فرد ارائه گردیده و به‌ عنوان یکی از عوامل بسیار مهم و تأثیرگذار درونی هر فرد به‌شمار می‌رود. این هوش، بیانی از درون‌گرا بودن افراد می‌باشد. افرادی که در این دسته‌بندی از انواع هوش قرار می‌گیرند، معمولاً اعمال و رفتار انفرادی را بر اعمال و رفتار اجتماعی ترجیح می‌دهند. آن‌ها معمولاً مشتاق مطالعۀ کتاب‌های بسیار هستند و مطالعه به‌ عنوان یک تفریح و سرگرمی برای آنان به‌شمار می‌رود.

شغل مناسب هوش درون فردی چیست؟

روان‌پزشک و روانشناس/ مشاور/ بازیگر/ وکیل/ پژوهش‌گر/ کارآگاه/ کارآفرین و ...

بازگشت به لیست